26 Oct 2017
MG Electronic doo - Preporuke za odabir optimalnog uništavača dokumenata

Preporuke za odabir optimalnog uništavača dokumenata

SAZNAJTE KAKO ODABRATI UREĐAJ PO VAŠOJ MJERI

Uništavači dokumenata najpopularniji su uređaji za uništavanje povjerljivih ili na drugi način osjetljivih dokumenata. Prilikom odabira istog vrlo je važno procijeniti vaše potrebe, te na temelju ključnih parametara kao što su kapacitet listova, volumen koša, oblik reza i dr. odabrati uređaj koji će adekvatno odgovarati vašim potrebama i zahtjevima. Jesu li vaše potrebe zahtjevne ili manje zahtjevne ovisit će o broju korisnika koji će se koristiti uređajem, prosječnoj dnevnoj količini dokumenata za uništavanje, razini sigurnosti koja vam je potrebna i sl. U nastavku vam donosimo pregled ključnih karakteristika, kako bi vam olakšali odabir uređaja koji će adekvatno uništiti vaše povjerljive dokumente.

CUT TYPE / OBLIK REZA

Uništavači dokumenata klasificirani su prema obliku reza papira, a najčešći tipovi jesu strip-cut, cross-cut i micro-cut uređaji. Uređaji koji uništavaju papir strip-cut tehnologijom rezanja daju duge vertikalne komade papira, dok cross-cut tehnologija rezanja prilikom prolaza papira dodaje i horizontalne rezove kako bi u konačnici oblik otpada bio još manji. Uređaji s micro-cut oblikom reza daju još veću razinu sigurnosti, pa Vaše dokumente pretvara u sitne čestice otpada.

  • STRIP-CUT tehnologija rezanja pretvaraju papir u desetke vertikalnih traka koje nalikuju na špagete. Uništene dokumente moguće je ponovno sastaviti, pa se ovi uređaji ne preporučuju ako svoje podatke želite zadržati u potpunosti privatnima.
  • CROSS-CUT tehnologija rezanja daje veću razinu sigurnosti, jer papir pretvara u bezbroj komadića. Gotovo je nemoguće ponovno sastaviti dokument koji uništen pomoću cross-cut rezača pa su uređaji savršen izbor za povjerljive dokumente poput bankovnih izvoda, starih poreznih prijava, tajnih poslovnih dokumenata, zdravstvenih zapisa i drugih dokumenata s osobnim i povjerljivim informacijama.Kako odabrati optimalan uništavač dokumenata? Tehnika rezanja.

 

KAKO ODLUČITI IZMEĐU STRIP-CUT I CROSS-CUT TEHNOLOGIJE REZANJA?
Evo što trebate uzeti u obzir prilikom donošenja odluke:

  • BRZINA I PRODUKTIVNOST: Ukoliko primarno želite brz uništavač dokumenata svakako se odlučite za strip-cut tehnologiju rezanja. Takva vrsta uništavača u vertikalnom prolazu vrlo jednostavno papir pretvara u hrpu traka. Cross-cut uređaji jesu sporiji jer prilikom prolaza papira dodaju horizontalni presjek i uništavaju papir u male komadiće.
  • ODRŽAVANJE: Imajte na umu da uređaji s cross-cut rezom zahtijevaju učestalije održavanje jer doslovno režu više, odnosno obavljaju zahtjevniji posao. Upute za uporabu Vašeg uništavača trebale bi sadržavati informacije o tome koliko je često potrebno nauljiti uređaj, a to je svakako nešto što je poželjno redovito obavljati.
  • SIGURNOST: Kako vam je potreban uređaj koji će uništiti vaše privatne i/ili poslovne dokumente, sigurnost je jedna od najvažnijih stavki koju je potrebno razmotriti pri odabiru adekvatnog uništavača. Uređaji s cross-cut tehnologijom rezanja neupitno nude najveću razinu sigurnosti, jer vaše dokumente mogu uništiti u bezbroj komadića koje je gotovo nemoguće rekonstruirati. Vaši su podaci tako potpuno sigurni.
  • CIJENA: Što je veća razina sigurnosti, to će cijena uređaja biti viša.

SECURITY LEVEL / RAZINA SIGURNOSTI

Sigurnost je jedna od najvažnijih stavki koju je potrebno razmotriti pri odabiru adekvatnog uništavača. Ljestvica sigurnosti sastoji se od 6 razina sigurnosti, od kojih je šesta ujedno i najviša razina sigurnosti. Ukoliko vaša tvrtka dokumente treba jednostavno uništiti, prva razina sigurnosti bit će dovoljna. No ukoliko posjedujete osjetljive dokumente s povjerljivim i osobnim podacima, razmotrite više razine sigurnosti kako slijedi:

Kako odabrati uništavač dokumenata? Razina sigurnosti.

CAPACITY / KAPACITET

Kapacitet uništavača odnosi se na broj listova koje uređaj u jednom prolazu može uništiti. Ponuda uređaja je raznolika, a odabir ovisi o broju korisnika i prosječnoj količini dokumenata koje je potrebno uništavati.

  • OSOBNI ILI STOLNI UNIŠTAVAČI: Ovo su najmanji uništavači dokumenata predviđeni za kućnu i osobnu upotrebu, no mogu se koristiti i u malim uredima za ne pretjerano zahtjevne potrebe. Ovi uređaji obično mogu uništiti do 10 listova u jednom prolazu.
  • UREDSKI UNIŠTAVAČI: Adekvatan su odabir za uredsko poslovanje u manjim radnim grupama. Ovi uređaji obično mogu uništiti 20 do 30 listova u jednom prolazu.

 

ZNAČAJKE SIGURNOSTI

Uništavači dokumenata koriste snažne oštrice pa bez sumnje mogu biti vrlo opasni. Svakako želite odabrati uređaj koji je siguran za upotrebu, pa obratite pozornost na neke od sigurnosnih značajki. IDEAL uništavači dokumenata izuzetno su sigurni za korištenje zahvaljujući sigurnosnom poklopcu (PATENTED SAFETY FLAP) koji elektronički upravlja uvlačenjem papira te na taj način štiti vaše prste od izravnog dodira s oštricama rezača.

RAZMOTRITE ANTI-JAM TEHNOLOGIJU

Bilo da unosite jedan ili više dokumenata u ulagač, postoji mogućnost da se papir zaglavi. Anti-jam funkcionalnost ograničit će problem zaglavljivanja papira te umanjiti nepotrebne frustracije. Što više papira uništavate, to je veća vjerojatnost da će se dogoditi problem zaglavljivanja papira, pa je preporučljivo je odabrati uređaj s anti-jam tehnologijom ukoliko uništavate puno papira.  Neki od IDEAL modela uništavača dokumenata dolaze sa SSC – SMART SHRED CONTROL funkcijom, koja umanjuje rizik zaglavljivanja papira.

KOJE DRUGE MATERIJALE IMATI POTREBE UNIŠTAVATI?

Postoji veliki izbor uništavača dokumenata koji osim papira mogu uništavati i druge materijale kao npr. spajalice koje ne tako rijetko ostaju na našim dokumentima. Uredski uništavači mogu uništiti čak i bankovne kartice, a profesionalniji uređaji čak i medije poput CD-a i DVD-a. Ukoliko ste zainteresirani za nabavu uređaja koji osim papira može uništavati i spomenute predmete, prije kupnje dobro se raspitajte jeli uređaj predviđen za takve radnje.

PRONAĐITE UREĐAJ PO VAŠOJ MJERI

IDEAL Paper Shredders

MG Electronic doo Pula O-nama

M.G. ELECTRONIC d.o.o. Trg I. istarske brigade 6, Pula Tel: 052 651 288 info@mg-electronic.hr
Stojimo Vam na raspolaganju!

25 Jul 2016

ZNATE LI DA SU PRAŠINA I NEČISTOĆA NAJČEŠĆI UZROČNICI KVARA RAČUNALA?

I VAŠE SE RAČUNALO PREGRIJAVA ?
ZNATE LI DA SU PRAŠINA I NEČISTOĆA NAJČEŠĆI UZROČNICI KVARA RAČUNALA?

Saznajte više: Spriječite pregrijavanje računala

 

 

Nedovoljno hlađenje računala neminovno dovodi do nekontroliranog pregrijavanja unutarnjih računalnih komponenti, što rezultira smanjenim radnim vijekom ili kvarom računala. Problemi sa pregrijavanjem računala uglavnom nastaju radi neispravnog ventilatora ili začepljenog sistema hlađenja čemu je uzrok nakupljena prašina.

Posljedice se odražavaju kroz smetnje u radu, a u nekim slučajevima komponente koje su se konstantno pregrijavale mogu biti uništene.

Kako bi spriječili neželjene posljedice i skupe popravke, svoje računalo odnesite u obližnji servis. Ukoliko na vrijeme reagirate, preventivnim čišćenjem unutrašnjosti računala možete izbjeći daljnje kvarove i produljiti životni vijek računala.

Zašto je važno održavati čistoću računala?
Kako provjeriti temperaturu računala ?
Na kojoj radnoj temperaturi je Vaše računalo sigurno ?

Odgovore na ova pitanja pronađite u newsletteru: Spriječite pregrijavanje računala

 

12 Jul 2016

Novi „KRIPTO“ VIRUS koji ZAKLJUČAVA podatke. Kako ga izbjeći?

KOLIKO SU NOVI VIRUSI OPASNI?
ŠTO ČINITI KAKO BI SE NAPAD SPRIJEČIO?
ŠTO UČINITI U SLUČAJU NAPADA RANSOMWARE-OM?

Preuzmite Newsletter: Računalne prijetnje – ESET NOD32 Newsletter

Poštovani partneri i korisnici,

Ovaj newsletter posvećujemo temi ransomware-a, iznimno neugodne pojave za sve članove umrežene zajednice. Vjerojatno je barem netko iz vašeg kruga poznanika ili kolega na ekranu svojeg računala imao prilike vidjeti poruku iz noćne more koja ga obavještava da su podaci na računalu zaključani, te da će biti bespovratno izgubljeni ukoliko korisnik ne uplati odgovarajuću sumu anonimnim iznuđivačima. S obzirom na rizik kojeg predstavlja ova vrsta malicioznog koda, prevelik broj korisnika još uvijek prepušta sigurnost svojih podataka slučaju ili se u potpunosti oslanja na antivirusne programe te zanemaruje potrebu kreiranja backup-a. Radi pojave nemjerljivog broja prijetnji na internetu korisnici često gube iz vida banalne prijetnje kao što je fizičko oštećenje računala, od kojeg ne štiti niti jedan antivirusni proizvod. Ovo nas vodi do zaključka kako pouzdana softverska zaštita podataka ne postoji, već je važne podatke potrebno kopirati i držati na odvojenom mjestu.

Prema nekim procjenama, u 2015. godini je registrirano preko 60 milijuna jedinstvenih primjeraka malicioznog koda!

Ransomware predstavlja posebno podlu vrstu malicioznog koda koja, kako joj ime govori, služi za iznuđivanje novaca od vlasnika računala. Samo jedna podvrsta ransomware-a s nazivom Cryptowall je odgovorna za otprilike 325 milijuna dolara štete tijekom 2015. godine. S obzirom da prosječna cijena „otkupa“ iznosi oko 500 dolara, to znači da je oko 650.000 korisnika platilo otkup, dok je broj inficiranih računala vjerojatno mnogostruko veći.

Samo jedna podvrsta ransomware-a s nazivom Cryptowall je odgovorna za otprilike 325 milijuna dolara štete tijekom 2015. godine. Procjena je da je oko 650.000 korisnika platilo otkup, dok je broj inficiranih računala vjerojatno mnogostruko veći.

KOLIKO JE RANSOMWARE OPASAN? Možda je najbolje pitati predstavnika FBI-a, koji je na konferenciji Cyber Security Summit 2015 izjavio: “Da budem iskren, često savjetujemo ljudima da jednostavno plate otkupninu.” Iako većina antivirusnih programa štiti od velike većine malicioznih kodova, dovoljno je da jedan jedini cryptolocker „prođe“ kako bi se korisnik našao u poziciji da mora prihvatiti savjet FBI-a.
To se može dogoditi svakome tko zanemaruje osnovna pravila održavanja sigurnosti podataka.

 

Čuvajte svoje podatke!

Preuzmite Newsletter: Računalne prijetnje – ESET NOD32 Newsletter