Novi „KRIPTO“ VIRUS koji ZAKLJUČAVA podatke. Kako ga izbjeći?


Novi „KRIPTO“ VIRUS koji ZAKLJUČAVA podatke. Kako ga izbjeći?

KOLIKO SU NOVI VIRUSI OPASNI?
ŠTO ČINITI KAKO BI SE NAPAD SPRIJEČIO?
ŠTO UČINITI U SLUČAJU NAPADA RANSOMWARE-OM?

Preuzmite Newsletter: Računalne prijetnje – ESET NOD32 Newsletter

Poštovani partneri i korisnici,

Ovaj newsletter posvećujemo temi ransomware-a, iznimno neugodne pojave za sve članove umrežene zajednice. Vjerojatno je barem netko iz vašeg kruga poznanika ili kolega na ekranu svojeg računala imao prilike vidjeti poruku iz noćne more koja ga obavještava da su podaci na računalu zaključani, te da će biti bespovratno izgubljeni ukoliko korisnik ne uplati odgovarajuću sumu anonimnim iznuđivačima. S obzirom na rizik kojeg predstavlja ova vrsta malicioznog koda, prevelik broj korisnika još uvijek prepušta sigurnost svojih podataka slučaju ili se u potpunosti oslanja na antivirusne programe te zanemaruje potrebu kreiranja backup-a. Radi pojave nemjerljivog broja prijetnji na internetu korisnici često gube iz vida banalne prijetnje kao što je fizičko oštećenje računala, od kojeg ne štiti niti jedan antivirusni proizvod. Ovo nas vodi do zaključka kako pouzdana softverska zaštita podataka ne postoji, već je važne podatke potrebno kopirati i držati na odvojenom mjestu.

Prema nekim procjenama, u 2015. godini je registrirano preko 60 milijuna jedinstvenih primjeraka malicioznog koda!

Ransomware predstavlja posebno podlu vrstu malicioznog koda koja, kako joj ime govori, služi za iznuđivanje novaca od vlasnika računala. Samo jedna podvrsta ransomware-a s nazivom Cryptowall je odgovorna za otprilike 325 milijuna dolara štete tijekom 2015. godine. S obzirom da prosječna cijena „otkupa“ iznosi oko 500 dolara, to znači da je oko 650.000 korisnika platilo otkup, dok je broj inficiranih računala vjerojatno mnogostruko veći.

Samo jedna podvrsta ransomware-a s nazivom Cryptowall je odgovorna za otprilike 325 milijuna dolara štete tijekom 2015. godine. Procjena je da je oko 650.000 korisnika platilo otkup, dok je broj inficiranih računala vjerojatno mnogostruko veći.

KOLIKO JE RANSOMWARE OPASAN? Možda je najbolje pitati predstavnika FBI-a, koji je na konferenciji Cyber Security Summit 2015 izjavio: “Da budem iskren, često savjetujemo ljudima da jednostavno plate otkupninu.” Iako većina antivirusnih programa štiti od velike većine malicioznih kodova, dovoljno je da jedan jedini cryptolocker „prođe“ kako bi se korisnik našao u poziciji da mora prihvatiti savjet FBI-a.
To se može dogoditi svakome tko zanemaruje osnovna pravila održavanja sigurnosti podataka.

 

Čuvajte svoje podatke!

Preuzmite Newsletter: Računalne prijetnje – ESET NOD32 Newsletter

 

 

Write a Comment