Preporuke za odabir optimalnog uništavača dokumenata

MG Electronic doo - Preporuke za odabir optimalnog uništavača dokumenata

Preporuke za odabir optimalnog uništavača dokumenata

SAZNAJTE KAKO ODABRATI UREĐAJ PO VAŠOJ MJERI

Uništavači dokumenata najpopularniji su uređaji za uništavanje povjerljivih ili na drugi način osjetljivih dokumenata. Prilikom odabira istog vrlo je važno procijeniti vaše potrebe, te na temelju ključnih parametara kao što su kapacitet listova, volumen koša, oblik reza i dr. odabrati uređaj koji će adekvatno odgovarati vašim potrebama i zahtjevima. Jesu li vaše potrebe zahtjevne ili manje zahtjevne ovisit će o broju korisnika koji će se koristiti uređajem, prosječnoj dnevnoj količini dokumenata za uništavanje, razini sigurnosti koja vam je potrebna i sl. U nastavku vam donosimo pregled ključnih karakteristika, kako bi vam olakšali odabir uređaja koji će adekvatno uništiti vaše povjerljive dokumente.

CUT TYPE / OBLIK REZA

Uništavači dokumenata klasificirani su prema obliku reza papira, a najčešći tipovi jesu strip-cut, cross-cut i micro-cut uređaji. Uređaji koji uništavaju papir strip-cut tehnologijom rezanja daju duge vertikalne komade papira, dok cross-cut tehnologija rezanja prilikom prolaza papira dodaje i horizontalne rezove kako bi u konačnici oblik otpada bio još manji. Uređaji s micro-cut oblikom reza daju još veću razinu sigurnosti, pa Vaše dokumente pretvara u sitne čestice otpada.

  • STRIP-CUT tehnologija rezanja pretvaraju papir u desetke vertikalnih traka koje nalikuju na špagete. Uništene dokumente moguće je ponovno sastaviti, pa se ovi uređaji ne preporučuju ako svoje podatke želite zadržati u potpunosti privatnima.
  • CROSS-CUT tehnologija rezanja daje veću razinu sigurnosti, jer papir pretvara u bezbroj komadića. Gotovo je nemoguće ponovno sastaviti dokument koji uništen pomoću cross-cut rezača pa su uređaji savršen izbor za povjerljive dokumente poput bankovnih izvoda, starih poreznih prijava, tajnih poslovnih dokumenata, zdravstvenih zapisa i drugih dokumenata s osobnim i povjerljivim informacijama.Kako odabrati optimalan uništavač dokumenata? Tehnika rezanja.

 

KAKO ODLUČITI IZMEĐU STRIP-CUT I CROSS-CUT TEHNOLOGIJE REZANJA?
Evo što trebate uzeti u obzir prilikom donošenja odluke:

  • BRZINA I PRODUKTIVNOST: Ukoliko primarno želite brz uništavač dokumenata svakako se odlučite za strip-cut tehnologiju rezanja. Takva vrsta uništavača u vertikalnom prolazu vrlo jednostavno papir pretvara u hrpu traka. Cross-cut uređaji jesu sporiji jer prilikom prolaza papira dodaju horizontalni presjek i uništavaju papir u male komadiće.
  • ODRŽAVANJE: Imajte na umu da uređaji s cross-cut rezom zahtijevaju učestalije održavanje jer doslovno režu više, odnosno obavljaju zahtjevniji posao. Upute za uporabu Vašeg uništavača trebale bi sadržavati informacije o tome koliko je često potrebno nauljiti uređaj, a to je svakako nešto što je poželjno redovito obavljati.
  • SIGURNOST: Kako vam je potreban uređaj koji će uništiti vaše privatne i/ili poslovne dokumente, sigurnost je jedna od najvažnijih stavki koju je potrebno razmotriti pri odabiru adekvatnog uništavača. Uređaji s cross-cut tehnologijom rezanja neupitno nude najveću razinu sigurnosti, jer vaše dokumente mogu uništiti u bezbroj komadića koje je gotovo nemoguće rekonstruirati. Vaši su podaci tako potpuno sigurni.
  • CIJENA: Što je veća razina sigurnosti, to će cijena uređaja biti viša.

SECURITY LEVEL / RAZINA SIGURNOSTI

Sigurnost je jedna od najvažnijih stavki koju je potrebno razmotriti pri odabiru adekvatnog uništavača. Ljestvica sigurnosti sastoji se od 6 razina sigurnosti, od kojih je šesta ujedno i najviša razina sigurnosti. Ukoliko vaša tvrtka dokumente treba jednostavno uništiti, prva razina sigurnosti bit će dovoljna. No ukoliko posjedujete osjetljive dokumente s povjerljivim i osobnim podacima, razmotrite više razine sigurnosti kako slijedi:

Kako odabrati uništavač dokumenata? Razina sigurnosti.

CAPACITY / KAPACITET

Kapacitet uništavača odnosi se na broj listova koje uređaj u jednom prolazu može uništiti. Ponuda uređaja je raznolika, a odabir ovisi o broju korisnika i prosječnoj količini dokumenata koje je potrebno uništavati.

  • OSOBNI ILI STOLNI UNIŠTAVAČI: Ovo su najmanji uništavači dokumenata predviđeni za kućnu i osobnu upotrebu, no mogu se koristiti i u malim uredima za ne pretjerano zahtjevne potrebe. Ovi uređaji obično mogu uništiti do 10 listova u jednom prolazu.
  • UREDSKI UNIŠTAVAČI: Adekvatan su odabir za uredsko poslovanje u manjim radnim grupama. Ovi uređaji obično mogu uništiti 20 do 30 listova u jednom prolazu.

 

ZNAČAJKE SIGURNOSTI

Uništavači dokumenata koriste snažne oštrice pa bez sumnje mogu biti vrlo opasni. Svakako želite odabrati uređaj koji je siguran za upotrebu, pa obratite pozornost na neke od sigurnosnih značajki. IDEAL uništavači dokumenata izuzetno su sigurni za korištenje zahvaljujući sigurnosnom poklopcu (PATENTED SAFETY FLAP) koji elektronički upravlja uvlačenjem papira te na taj način štiti vaše prste od izravnog dodira s oštricama rezača.

RAZMOTRITE ANTI-JAM TEHNOLOGIJU

Bilo da unosite jedan ili više dokumenata u ulagač, postoji mogućnost da se papir zaglavi. Anti-jam funkcionalnost ograničit će problem zaglavljivanja papira te umanjiti nepotrebne frustracije. Što više papira uništavate, to je veća vjerojatnost da će se dogoditi problem zaglavljivanja papira, pa je preporučljivo je odabrati uređaj s anti-jam tehnologijom ukoliko uništavate puno papira.  Neki od IDEAL modela uništavača dokumenata dolaze sa SSC – SMART SHRED CONTROL funkcijom, koja umanjuje rizik zaglavljivanja papira.

KOJE DRUGE MATERIJALE IMATI POTREBE UNIŠTAVATI?

Postoji veliki izbor uništavača dokumenata koji osim papira mogu uništavati i druge materijale kao npr. spajalice koje ne tako rijetko ostaju na našim dokumentima. Uredski uništavači mogu uništiti čak i bankovne kartice, a profesionalniji uređaji čak i medije poput CD-a i DVD-a. Ukoliko ste zainteresirani za nabavu uređaja koji osim papira može uništavati i spomenute predmete, prije kupnje dobro se raspitajte jeli uređaj predviđen za takve radnje.

PRONAĐITE UREĐAJ PO VAŠOJ MJERI

IDEAL Paper Shredders

MG Electronic doo Pula O-nama

M.G. ELECTRONIC d.o.o. Trg I. istarske brigade 6, Pula Tel: 052 651 288 info@mg-electronic.hr
Stojimo Vam na raspolaganju!